Deze blog is het eerste van twee delen, die de impact van IoT op organisaties en bedrijven illustreert (deze blog), en waarom Operations Managers, COOs en BPM-professionals het IoT best omarmen (volgende blog).
Wat is het IoT?
Eenvoudig uitgelegd, het IoT – Internet of Things, of ook Internet der Dingen genoemd – betekent dat het internet niet beperkt zal blijven tot (enkel) servers, PC’s, smartphones & tablets en mensen die deze gebruiken. Maar elk apparaat kan – of zal – (direct) verbonden zijn met het wereldwijde web: niet enkel apparaten als auto’s, gas- en elektriciteitsmeters, koelkasten, maar ook pacemakers, jouw (elektrische) tandenborstel, de deur van jouw kantoor of jouw huis, enz.
Dus ook dingen die niet elektr(on)isch gedreven zijn, kunnen voorzien worden van een sensor en/of een actuator om verbonden en ‘slim’ te worden. Een sensor plaatsen op een eenvoudige (niet-elektrische) deur, bijvoorbeeld, kan het je mogelijk maken om te weten hoe frequent de deur werd geopend en gesloten, op welke momenten, enz. Of zoals ik reeds illustreerde in deze blog, kan een leverancier van bouwmaterialen goedkope sensoren plaatsen op palletten, om deze te volgen, en te weten wanneer een pallet met bakstenen op is. Dus om te weten wanneer een bouwwerf best beleverd wordt.
En ja … zelfs levende wezens zoals dieren en mensen, voorzien van een unieke identificatie, kunnen deel uitmaken van het IoT. Net zoals je reeds indirect verbonden bent trouwens door jouw smartphone die een unieke identificatie heeft. Die heeft er zelfs meerdere: niet alleen unieke hardware ID’s, maar ook de SIM-kaart.
Hoe maak je dingen smart en/of geconnecteerd?
Zoals uitgelegd door Dr John Barrett in deze TEDx video, zijn volgende stappen nodig om elk ding slim of geconnecteerd te maken:
- Geef het een unieke identiteit, zeg maar een unieke identificatiecode, bv. een IP-adres.
- Voorzie het van de mogelijkheid tot communiceren, een netwerkaansluiting, zeg maar.
- Laat het ding toe om te voelen door middel van – een eventuele combinatie van – zintuigen.
De kracht van sensoren
Bemerk dat sensoren, deze dagen, relatief goedkoop zijn en bestaan in veel types. Hier is een (hoogstwaarschijnlijk onvolledige) lijst, gewoon om jou een idee te geven van de talrijke mogelijkheden die het IoT jou zal aanbieden ; sorry… jou vandaag al aanbiedt.
Sensoren voor Fysieke en Omgevingscontrole
Deze zijn bedoeld om omgevingsaspecten te monitoren, zoals temperatuur, vochtigheid, luchtkwaliteit, aanwezigheid van gas (voor talrijke soorten gas), barometer of druk sensoren, stof sensoren, licht sensoren, water sensoren, alcohol sensoren, elektriciteit sensoren, infra rood afstand sensoren, i2c kleuren sensoren, geluid sensoren, UV sensoren, enz.
Sensoren voor Bewegingsdetectie
Sommige van deze zijn: aanrijding sensoren, PIR (Pyro elektrische Infra Rood) beweging sensoren, accelerometers, digitale gyro’s, digitale kompassen, hartslag sensoren, infra rood nabijheid sensoren, draaihoek sensoren, enz. Zoek eens op het web naar IoT sensoren, en je zal wellicht nog meer types vinden met elk hun functioneel potentieel.
Connectie – Netwerk
Een belangrijk kenmerk en voorwaarde van het IoT is dat al deze dingen (apparaten én sensoren) geconnecteerd zijn. Elk bestaand type netwerk kan gebruikt worden voor dit doel: degenen beheerd door ISP’s – of internet service providers -, mobiele netwerken, Lokale of Wide Area Netwerken, enz.
Ook bestaande korte-afstand, draadloze technologie zoals bluetooth, near-field communicatie, enz. Een meer recente netwerk technologie echter, vrij specifiek en tevens een belangrijke enabler voor het IoT, is het Long Range, Low Power type; afgekort LoRa. Dit is inmiddels ook de standaard netwerktechnologie voor IoT. Het combineert de mogelijkheid om te communiceren over lange afstanden (vandaar Long Range), terwijl het toch vrij efficiënt is in energieverbruik, met een lange levensduur van batterijen tot gevolg.
Wil je meer weten over deze netwerk technologie? Neem dan een kijkje op de Lo-Ra alliance website.
IoT en de zakelijke kracht van Big Data
Waarom zou je dingen connecteren en ze ‘smart’ maken, door bv. deze dingen te voorzien van sensoren? In 2 woorden; voor wijsheid. Zoals uiteengezet in de bovenstaande vermelde TEDx video van Dr John Barrett, en onderstaande pyramide, produceren al deze ‘smart’ dingen en sensoren belangrijke hoeveelheden aan gegevens, de zogenaamde Big Data. Die kan je dan gebruiken om er interessante informatie uit te halen, alsook voor kennisdoeleinden. En – hopelijk – uiteindelijk voor wijsheidsdoeleinden.
Dingen connecteren en ze smart maken is dus geen doel op zich, maar een middel. Een sensor op een deur plaatsen kan bijvoorbeeld interessant zijn wanneer je evenementen organiseert die wachtrijen veroorzaken. Je kan dan evenementen beter plannen, gebaseerd op de inzichten die je verkrijgt, zoals informatie over wachtrijen die gemeten werden; om zo wachtrijen zo beperkt als mogelijk te houden in de toekomst.
Heb je interesse om nog grondiger te begrijpen waarom big data – en open data – jou de mogelijkheid bieden om te innoveren en om zelfs ontwrichtende (disruptieve) bedrijfsmodellen te bedenken, zoals Uber, AirBnB, enz. voordeden? Dan raad ik je aan om deze (1u38 durende) video van Stephen Brobst te bekijken, waarin hij uitlegt hoe je nieuwe bedrijfsmodellen kan uitvinden dankzij Big – en Open – Data. Onnodig te melden dat jij, als manager of zakenman, eerst jouw bedrijfsmodel zal moeten definiëren, vooraleer te bepalen hoe je Big Data kan gebruiken om dit nieuwe of vernieuwende bedrijfsmodel te ondersteunen. Anderzijds, is het verstandig om een kennis te verwerven van de mogelijkheden die het IoT – en overeenkomstige Big Data – bieden, om zodoende gemakkelijker nieuwe en vernieuwende bedrijfsmodellen te initiëren.
Het ontwrichtende potentieel van IoT
Of je het leuk vindt of niet, het IoT is niet de toekomst; het is al het heden. Inderdaad, er zijn vele applicaties die reeds vandaag gebruik maken van het IoT. Applicaties waarvan je misschien (nog) niet eens bewust van bent. Denk aan Google – of eender welke mobiele netwerk operator – die in staat is om op digitale kaarten aan te duiden waar mobiliteitsproblemen – zoals files – voorkomen in real-time, door het detecteren van een aanzienlijk aantal smartphones die vertragen – of vast komen te zitten – op de weg.
Ik was best verbaasd de eerste keer wanneer ik (via mijn Android toestel) een inschatting kreeg van de tijd waarop ik bij mijn klant zou aankomen. Het leek dat – gebaseerd op mijn regelmatige uitstappen van de voorgaande dagen en weken – een Google applicatie kon inschatten hoeveel tijd het zou duren om deze dag op dat adres te geraken. Smartphones bevatten reeds vele sensoren, inderdaad.
Uber is ook een treffend voorbeeld van een bestaand gebruik van het IoT. De eerste keer dat ik Uber gebruikte, was ik verrast hoe snel – quasi onmiddellijk – een Uber bestuurder mij belde; en minder dan 2 minuten later reeds oppikte nadat ik de Uber-app op mijn smartphone inschakelde. Je hoeft Uber’s business logica niet eens te analyseren om te begrijpen dat Uber de geografische positie van haar bestuurders constant kent in real-time; zodat de Uber software zeer efficiënt kan bepalen welke bestuurder jou aan de laagste kostprijs kan oppikken. Op basis van jouw actuele locatie, aangegeven door de geo-sensor van jouw smartphone.
Industrie 4.0 of Industrieel Internet of Things (IIoT)
Het zal je niet verbazen dat IoT ook op de industrie een impact zal hebben heeft. Het IoT specifiek toepassen op de industrie resulteert in het IIoT of het Industrieel Internet of Things, dat machine learning (machinaal leren), big data technologie, exploitatie van sensor data, machine-to-machine (M2M) communicatie en automatiseringstechnologieën omvat. Wat trouwens reeds enkele jaren bestaat in de industrie.
Interconnectie leidt tot intelligente en zelf-optimaliserende machines die zichzelf met de volledige waardeketen synchroniseren, zeg maar van aankooporders naar leveranciers tot de levering van eigen producten (en diensten) aan klanten. De zogenaamde slimme fabriek.
Aan de andere kant, zal industry 4.0 niet alleen een impact hebben op de interne bedrijfsprocessen van een organisatie. Zoals je zal lezen in volgende blog, zal het vooral een impact hebben op volledige industrie waardeketens en zelfs op de algemene economie. Interconnectie biedt niet alleen kansen binnen fabrieken of lokale sites, maar het laat ook nieuwe organisatie concepten toe zoals:
Ketenintegratie
Netwerken en processen zullen niet langer beperkt worden tot één fabriek. Grenzen van individuele organisaties zullen wellicht niet langer blijven bestaan, en zullen op zijn minst meer doorlaatbaar worden naar samenwerkende.
Het IoT zal het mogelijk maken om waardeketens nog intensiever te integreren, en tussenstappen te laten vallen – daardoor ook tussenpartijen -, bv. groothandelaars, publicerende bedrijven, enz.
Massa maatwerk
Massaproductie combineren met de mogelijkheid om producten specifieker te maken voor eisende klanten zal leiden tot (nog meer) massa maatwerk. Denk aan de stijgende kansen die 3D-printing biedt, waarbij 3D-printers met het IoT verbonden zijn.
Slimme en efficiënte diensten
IoT is natuurlijk niet alleen het voorrecht van productiebedrijven. Beeld je in dat jouw organisatie diensten levert om gebouwen rattenvrij – en muizenvrij – te houden. Hoe inefficiënt is het niet om personeel frequent (dagelijks) talrijke gebouwen te laten bezoeken om te zien of rattevallen al dan niet gewerkt hebben. Om in de meeste gevallen vast te stellen dat ze leeg zijn. Enig idee hoeveel personeels- en transportkosten dit betekent? Zou het geen aanzienlijke besparing zijn wanneer jouw personeel alleen naar die gebouwen gaat waar er een rat of muis effectief gevangen is?
Wel, het plaatsen van een sensor die een signaal zendt wanneer een val dichtgaat zou een belangrijke besparing mogelijk maken, niet? Dit nieuwsartikel uit Computable bevestigt dat dit geen toekomst meer is, maar vandaag reeds toegepast wordt. Om nog maar te zwijgen hoe die data kunnen gecombineerd worden met geo-locatie, ter optimalisatie van de routeplanning voor jouw personeel, die in real-time geïnformeerd wordt wanneer een val dichtgaat terwijl hij/zij in de buurt is op dat ogenblik.
Deeleconomie – het einde van het kapitalisme?
Dit betekent dat het IoT ook potentieel biedt om de deeleconomie te boosten. Er is zelfs een hoge waarschijnlijkheid dat monopolies – en oligopolies – zullen verdwijnen, dankzij het IoT. Top economist Jeremy Rifkin legt in zijn video “the Fall of Capitalism and the Internet of Things” duidelijk uit waarom deze kans bestaat.
Chaordische en zelf-sturende organisaties
Ook de natuur en structuur van organisaties zal veranderen dankzij het groeiende IoT en verdere digitalisering. Sterk hiërarchische organisaties zullen gedwongen worden om hun (te) sterke structuur te verlaten om meer zelf-sturend te worden. Aan de andere kant, zullen sommige structuren nog steeds nodig zijn om activiteiten te stroomlijnen om de juiste producten & diensten op het juiste moment te leveren naar het stijgende aantal klanten. Dat is waar wendbare BPM van toegevoegde waarde zal zijn: om orde te bewaren in de chaos, zeg maar om activiteiten te beheren en te orkestreren in chaordic organisations en bedrijfssystemen.
In volgende blog, zal je lezen hoe het IoT – en big data – meer bepaald bedrijfsprocessen impacteren. Dit zal geïllustreerd worden met concrete voorbeelden van hoe het toepassen van BPM in combinatie met IoT & Big Data jouw organisatie toelaat om nog meer waarde te creëren.
Deel jouw mening – of mogelijke ervaring – met het IoT of Big Data, en ontvang een interessant en inspirerend e-boek, dat de kansen en uitdagingen van IoT voor bedrijven illustreert, en tevens toelicht waarom The Matrix niet langer science-fiction zal zijn.
P.S.: Deel deze blog met je Facebookvrienden en –fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder. Bedankt!